Izrada poslovnih planova

Za početnike i male poduzetnike ovdje se najčešće radi o ispunjavanju nečijih zahtjeva, iako je cilj poslovnih planova stjecanje stvarne i kvalitetne slike koja treba sadržavati bitne informacije za donositelje odluka. Nedostatak poslovnog plana najčešće se očituje u prvim mjesecima poslovanja kad osnivaču postane jasno da njegov start-up projekt nije održiv.

SADRŽAJ DOBROG POSLOVNOG PLANA

Dobar poslovni plan opisuje poslovnu priliku, kao i mjere koje treba poduzeti kako bi se potencijalni planovi ostvarili. Poslovni plan se najčešće izrađuje kod započinjanja poslovanja, ali se također koristi kod planiranja novih investicija ili proširenja poslovanja ili u strateškom i operativnom planiranju profesionalnih tvrtki.

Poslovni plan dopunjuje se parcijalnim planovima. Tu spadaju planovi nabave i prodaje, proizvodnje, ili plan osoblja. Uz njih, u primjenu dolazi i financijski plan, koji uključuje procjenu potrebnih financijskih i ljudskih resursa, troškova i očekivanih prihoda, kako bi se utvrdila učinkovitost ulaganja i poslovanja. Poslovni plan je prije svega interni akt, ali u isto vrijeme osnova za razgovore s bankama i drugim ulagačima, kao i sa partnerima.

PODRŠKA SAVJETOVANJA KOD IZRADE POSLOVNIH PLANOVA

Na području izrade poslovnih planova Savjetovanje je posljednjih nekoliko godina steklo puno dragocjenog iskustva. Na profesionalan način povezujemo prihode i financijski položaj društva, utvrđujemo Break-Even ili točku pokrića (prag rentabilnosti), te precizno kvantificiramo potrebna sredstva za ostvarenje planova.

POSLOVNI PLAN SAVJETOVANJA KAO POSJETNICA KLIJENTA

Uz sve to, Savjetovanje ima znanje za pripremu poslovnog plana u vizualnom obliku kojeg individualno prilagođava zahtjevima klijenta. Dakle, poslovni plan izrađen od strane Savjetovanja predstavlja posjetnicu klijenta u razgovorima s bankama i poslovnim partnerima. Osim toga, poslovnim planom izrađen od Savjetovanja, klijent dokumentira ozbiljnost svog poslovanja i svoju profesionalnost u odnosu prema drugima.